2. Ontwerp van het systeem
2.1. PV
2.1.1. MPPT-zonnelader en/of netgekoppelde omvormer
Het ESS werkt zowel met een MPPT-PV-lader als een netgekoppelde omvormer, of een mix van beide.
Over het algemeen is de MPPT-PV-lader in een klein systeem effectiever dan een netgekoppelde omvormer. De reden hiervoor is dat een MPPT-PV-lader tot 99 % efficiënt is, terwijl de PV-energie afkomstig van een netgekoppelde omvormer eerst wordt omgezet van DC naar AC, en dan terug van AC naar DC, wat leidt tot verliezen 20 tot 30 %. Dit valt nog meer op wanneer het energieverbruik voornamelijk 's ochtends en 's avonds plaatsvindt.
Wanneer het grootste deel van het energieverbruik overdag plaatsvindt - bijvoorbeeld in een kantoor met airconditioning - zal een netgekoppelde omvormer efficiënter zijn. Na (zeer efficiënte) omzetting naar AC wordt de PV-energie direct door de airconditioningeenheid gebruikt.
In het geval van “geen teruglevering” overweeg dan een MPPT-PV-lader - of een Fronius PV-omvormer, en gebruik vervolgens de niet terugleveren-functie. Dit leidt tot een stabieler systeem.
2.1.2. Teruglevering of geen teruglevering
De regels rond teruglevering verschillen over de hele wereld. In verschillende landen:
Energie kan aan het elektriciteitsnet worden terugverkocht - of gebruikt worden om de elektriciteitsrekening te verminderen door de meter in omgekeerde richting te laten draaien.
Teruglevering is toegestaan, maar wordt niet beloond: Alle energie die wordt teruggevoerd gaat verloren in die zin dat het nutsbedrijf het zal terugbetalen. Het is echter wel een ecologisch verantwoorde energiebijdrage.
Terugleveren wordt absoluut niet getolereerd - zelfs voor geen seconde: er zijn bepaalde prepaid-meters in Zuid-Afrika die de verbinding met het elektriciteitsnet zullen onderbreken wanneer ze teruglevering detecteren.
Terugleveren resulteert in verhoogde rekeningen omdat de elektriciteitsmeter maar in één richting kan tellen - omhoog. Elke kWh die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wordt ten onrechte geteld als verbruikte energie en wordt als dusdanig in rekening gebracht.
Teruglevering
Teruglevering van PV-voeding via een MPPT-zonnelader kan worden in-of uitgeschakeld in het menu Energy Storage Systems op het GX apparaat. Houd er rekening mee dat wanneer deze is uitgeschakeld, de PV-voeding nog steeds beschikbaar is voor het voeden van AC-belastingen.
Het terugleveren van zonne-energie aangesloten op netgekoppelde omvormers gebeurt automatisch. Er zijn geen instellingen of speciale ontwerpoverwegingen om rekening te houden met het feit of deze zijn aangesloten op de in- en/of uitgang van de omvormer/acculader.
Geen teruglevering
Teruglevering van PV-voeding via een MPPT-zonnelader kan worden in-of uitgeschakeld in het menu Energy Storage Systems op het GX apparaat
In het geval van netgekoppelde omvormers is de enige optie een Fronius netgekoppelde omvormer en de Fronius Zero Feed-in-functie te gebruiken. Zie hoofdstuk 2.1.3.
Het gebruik van netgekoppelde omvormers van andere merken in een No-feed-in-systeem wordt niet aanbevolen. Met het ESS is het niet mogelijk om teruglevering te voorkomen als er netgekoppelde omvormers van andere merken zijn geïnstalleerd. En het gebruik van de Hub-2-assistent als alternatieve methode leidt tot een niet volmaakte installatie. Er kunnen problemen zijn met flikkerende lampen - en een heel systeem kan zelfs uitvallen, door overbelasting, wanneer een grote belasting wordt in- of uitgeschakeld.
2.1.3. Fronius Zero Feed-in
Voor Fronius netgekoppelde omvormers heeft het ESS een speciale eigenschap: Zero feed-in.
Als de Zero feed-in-optie is ingeschakeld, zal het ESS-systeem de uitgangsstroom van de Fronius netgekoppelde omvormer continu monitoren en actief regelen. Zie hoofdstuk 4.3.11 voor gedetailleerde vereisten en instellingen.
2.1.4. MPPT-zonneladers
Alle Victron MPPT-zonneladers kunnen worden gebruikt: zowel de modellen met een VE.Direct-poort als de modellen met een VE.Can-poort.
2.1.5. Netgekoppelde omvormer parallel aansluiten of op AC-uitgang?
Er zijn twee opties bij het aansluiten van de netgekoppelde omvormer:
parallel met de Multi of Quattro.
op de AC-uitgang.
Wanneer aangesloten op de AC-out, moet de factor 1,0-regel worden nageleefd. Er zijn geen uitzonderingen. Gebruik ook de factor 1,0-regel in landen waar het elektriciteitsnet zelden uitvalt; en ook bij het aansluiten van een Fronius netgekoppelde omvormer op de AC-uitgang met gebruik van de “Zero feed-in”-functie.
2.2. Accubankcapaciteit
In een netparallel systeem heeft de grootte van de accubank de volgende effecten:
Kleine accu's zijn kosteneffectiever: maar alle beschikbare opslagcapaciteit wordt in één dag verbruikt
Kleine accu's worden opgeladen en ontladen met hoge stromen. Dit zorgt er met name voor dat loodzuuraccu's een kortere levensduur hebben.
Grotere accu's, gecombineerd met een relatief grote PV-installatie, kunnen op zonnige dagen overtollig vermogen opslaan. Stroom kan dan beschikbaar zijn gedurende meerdere dagen van slecht weer.
Grotere accu's zorgen voor een langere autonomie tijdens een stroomstoring. Wanneer de installatie nodig is om te werken als een ononderbroken voeding, biedt een grote accucapaciteit een veilige stroomvoorziening voor langere perioden.
In een back-upsysteem wordt de accugrootte berekend op basis van de vereiste autonomie tijdens een stroomstoring.
Zie de minimale accucapaciteit van de AC-koppeling voor de minimale accugrootte van systemen met een PV-omvormer aangesloten op de AC-uitgang van Multi(s) of Quattro(s).
2.3. Grootte omvormer/acculader
De vereiste grootte van de omvormer/acculader is afhankelijk van het type installatie.
In een netparallelle installatie kan de grootte van de omvormer/acculader (veel?) kleiner zijn dan de hoogste verwachte nominale en piekbelastingen. Bijvoorbeeld, om de basisbelasting van een huishouden voor twee personen te dekken, kan een omvormer/acculader van 800 VA voldoende zijn. Voor een heel gezin kan een 3000 VA omvormer/acculader de meeste apparaten voeden - zolang niet meer dan één van hen tegelijkertijd werkt. Dit betekent dat het systeem met voldoende opslag het stroomverbruik van het elektriciteitsnet misschien wel tot nul kan verminderen van het late voorjaar tot het vroege najaar.
Bij een back-upinstallatie moet de omvormer/acculader worden aangepast aan de verwachte belastingen.
2.4. Anti-eilandbedrijf
Het ESS vereist altijd een anti-eilandbedrijfbeveiliging Dit geldt ook voor een systeem zonder teruglevering.
In een aantal landen kan de ingebouwde anti-eilandbedrijfbeveiliging in onze producten worden gebruikt. Bijvoorbeeld de MultiGrid in Duitsland, en de MultiPlus in het Verenigd Koninkrijk. Zie de certificaten op onze website voor meer informatie.
Als er geen gecertificeerd product beschikbaar is voor het land van installatie, installeer dan een externe anti-eilandbedrijfbeveiliging.
Meer details hier: VEConfigure: elektriciteitsnetcodes & stroomuitvaldetectie.