Een vergelijking tussen Mono, Poly, PERC en Dubbele PV-modules.
Dit is een praktijktest en de resultaten zijn specifiek voor deze installatie op deze locatie. Graag onderzoeken wat de beste oplossing is voor de eigen situatie, want de resultaten kunnen verschillen naargelang de omgevingsinvloeden.
Totale zonneopbrengst per 27/03/2023 toen de resultaten opnieuw werden ingesteld:
Mono: 9158 kWh
Split-cell: 9511 kWh
Poly: 9113 kWh
Perc: 9471 kWh
Perc-oost: 1970 kWh
Perc-west: 1730 kWh
Een energieopslagsysteem slaat overdag zonne-energie in uw accu op, dat later gebruikt kan worden als de zon niet meer schijnt of als het elektriciteitsnet uitvalt. Als de accu vol is, dan wordt de overtollige zonne-energie gebruikt om de belastingen van stroom te voorzien. In sommige gebieden kan het automatisch worden terugverkocht aan het elektriciteitsnet. Als er onvoldoende energie of vermogen is, dan wordt energie automatisch bij het elektriciteitsnet gekocht. Inzichten in het energieverbruik in vergelijking met de zonne-opbrengst zal helpen om steeds efficiënter te worden en de mate van zelfvoorziening te verhogen.
Vergeleken met een noodstroomsysteem, verlengt een energieopslagsysteem niet alleen uw uptime, maar worden ook uw energiekosten gereduceerd en de stroombeveiliging en de kosten-batenverhouding verhoogd. Hoe zelfvoorzienend u wilt worden is geheel aan u. Door onze modulaire opzet kunt u klein beginnen en later uitbreiden. Onze erkende installateurs helpen u graag bij het maken van uw unieke plan.
Het energieverbruik wordt berekend door de som van de essentiële verbruikers op te tellen en te vermenigvuldigen met de verwachte duur van een totale energie uitval. Tel alle Watts van de gelijktijdig gebruikte verbruikers bij elkaar op om het benodigde piekvermogen te berekenen.
Vraag voor bestaande installaties uw installateur om een energielogger te installeren zodat een blauwdruk gemaakt kan worden van uw werkelijke energieverbruik. Op deze manier weet u precies wat u moet plannen.
Een rondleiding door de ontwerp overwegingen voor een energie opslagsysteem voor thuis.
Er zijn veel redenen om voor beide technologieën te kiezen. Maar laten we eens een snelle blik werpen op de kosteneffectiviteit en de praktische verschillen.
Als er gekozen wordt voor een zelfvoorzienende accubank dan is de primaire keuze gericht op de technologie: lithium of loodzuur. Voor zelfvoorzienende toepassingen in grotere (thuis en commerciële) systemen, is lithium snel de nieuwe standaard geworden vanwege de prestaties, en de lagere kosten per cyclus. Voor kleinere systemen gelden de lagere kosten per cyclus ook, maar de hogere initiële investering heeft velen ertoe gebracht om het gebruik van loodzuuraccu's te overwegen. Als gevolg van een aanhoudende neerwaartse prijs, nadert het omslagpunt voor lithium voor kleine zelfvoorzienende systemen steeds meer, en in sommige regio's is dit reeds het geval.
Victron Energy biedt volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Naast ons eigen assortiment hoogwaardige accu’s, bieden we tevens een aantal goed ondersteunde lithium-accu's van externe fabrikanten aan. Deze accu’s kunnen eenvoudig geïntegreerd worden met behulp van een GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie.
Controleer de gegevensbladen van de fabrikant voor de verwachte levensduur en kijk wat werkt in uw (bedrijfs)geval. Elke fabrikant heeft een andere achtergrond en elke fabrikant heeft zijn voor- en nadelen voor uw lokale situatie (beschikbaarheid, ondersteuning, prestaties in warme/koude klimaten, installeerbaarheid, prijs, enz.) Neem daarom contact op met een Victron Erkend installateur in uw buurt en vraag naar hun lokale knowhow.
Lithium: 30 kWh - Lithium-accumodule van derden + Cerbo GX: In dit voorbeeld is 20 kWh genoeg om in het dagelijkse energieverbruik te voorzien. Rekening houdend met typische systeemverliezen van ongeveer 15 % en een maximale ontladingsdiepte (DOD - Depth of Discharge) van 80 %, betekent dat er in totaal 30 kWh aan accumodules nodig is.
Het percentage van de accucapaciteit dat gebruikt wordt voor eigen verbruik is configureerbaar. Indien het elektriciteitsnet zelden uitvalt kan dit worden ingesteld op 100 %. Op locaties waar netstoringen veel voorkomen - of zelfs een dagelijkse gebeurtenis is - kunt u ervoor kiezen om slechts 40 % van de accucapaciteit te gebruiken en 60 % te reserveren voor de volgende netstoring. Bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Met inzichten van de VRM kunt u deze instelling optimaliseren, voor maximale efficiëntie.
Bij gebruik van een lithium-accubank van derden is het gebruik van een GX-apparaat, zoals de Cerbo GX, nodig. Geïntegreerd via een CAN-bus-interface, wordt het GX-apparaat gebruikt om laad- en ontlaadlimieten in te stellen, te beheren, en om informatie over foutcodes en de laadstatus uit te wisselen.
Elk systeem is anders en elke locatie kan voor unieke uitdagingen zorgen. Er moet rekening worden gehouden met een groot aantal variabelen en er zijn meerdere configuraties bij het implementeren van ESS-systemen. klik rechts op de links voor meer informatie, of vraag uw installateur over de beste oplossing voor uw regio.
Over het algemeen wordt de grootte van de zonnepanelen afgesteld op +20 % van de standaard belasting of op de maximale invoer +20 % van uw MPPT zodat er meer gebruik gemaakt wordt van de zon dan van het elektriciteitsnet.
Er moet rekening gehouden worden met de geografische locatiegegevens en de oriëntatie van het paneel.
In dit voorbeeld kan een vrij groot aantal zonnepanelen de accu in 3-4 uur opladen en de belastingen de rest van de dag van stroom voorzien. Met inzichten van de VRM kunt u het energieverbruik en de zonneopbrengst analyseren, om te leren hoe u zich energiezuiniger kunt gedragen of hoe kunt uitbreiden door middel van meer zonne- en accucapaciteit, zodat u onafhankelijk(er) wordt van het elektriciteitsnet.
Veel klanten hebben al een back-up aggregaat waar ze volledig op vertrouwen tijdens een totale stroomuitval. Met het hybride aggregaatconcept van Victron kunt u nu minder vertrouwen op deze lawaaierige, brandstofverslindende en onderhoudsintensieve vervuilers. In het hybride concept nemen de accubank en de omvormer de primaire rol op zich om de kritieke belastingen van stroom te voorzien in het geval van een netstoring. als de accu's een kritisch niveau bereiken (in het geval van een lange stroomuitval), kan het systeem worden geprogrammeerd om het aggregaat automatisch te starten/stoppen, die dan de belastingen van stroom voorziet en de accu's weer tot een bepaald percentage oplaadt.
Met dit hybride concept zullen de brandstof- en onderhoudskosten aanzienlijk gereduceerd worden. Dankzij onze omvormers met PowerAssist, kunt u nu ook voor een kleinere aggregaat kiezen. De omvormer zal de extra energie van de accu gebruiken om de piekbelastingen tijdens een totale energie uitval van stroom te voorzien. We hebben een lange lijst met mogelijke instellingen om het aggregaat automatisch te starten/stoppen en u kunt het systeem zelfs programmeren met aggregaatvrije periodes, zodat voorkomen wordt dat het aggregaat midden in de nacht wordt opgestart.
GX-apparaten vormen het communicatiecentrum van een installatie, waardoor er perfecte controle is over alle systeemcomponenten en de prestaties gemaximaliseerd kunnen worden, ongeacht waar u zich bevindt. Ze zijn ook essentieel om een lithium-accubank van derden te integreren.
Met behulp van onze VictronConnect-app en het Victron Energy Remote Monitoring-portal of een laptop, kan het systeem lokaal en op afstand gecontroleerd worden. Bewaak de actuele laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de stroomopbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning, of controleer de tankniveaus en temperatuurmetingen. Spoor potentiële problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen te programmeren zodat een definitieve systeemstoring voorkomen kan worden.
Om een remote verbinding toe te voegen, kan het GX-apparaat deel uitmaken van een bestaande wifi-verbinding. Anders kan een GX LTE 4G zorgen voor een mobiele internetverbinding voor het systeem en de verbinding met het VRM-portaal. Het werkt op 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Kleinere systemen zonder GX kunnen dit realiseren met behulp van de GlobalLink 520. Het verbindt de eerste vijf jaar 2 VE.Direct apparaten met de VRM, zonder enige maandelijkse kosten of abonnementen.
Grote energieverbruikers zoals wasmachines, pompen, airconditioning, of elektrische kachels kunnen een uitdaging vormen voor een beperkte noodcapaciteit van de accubank en deze apparaten kunnen waarschijnlijk wachten tot het elektriciteitsnet hersteld is. Het merendeel van onze omvormer/acculaders worden geleverd met 2 AC-uitgangen, een voor de kritische belastingen (verlichting, koelkast, tv, alarmsystemen enz.) en de tweede AC-uitgang voor niet-essentiële belastingen. Op deze manier is de capaciteit van de accu gereed voor de essentiële belastingen en kan het systeem op de meest kosteneffectieve manier worden gedimensioneerd.
Om de kosteneffectiviteit van een back-up-, ESS- of zelfvoorzienend systeem te verbeteren, is het de moeite waard om naar het energieverbruik te kijken in plaats van een systeem te moeten dimensioneren (en financieren) om inefficiënte apparaten van stroom te voorzien. Een aanbeveling zou zijn om te werken met apparaten die een A+ energielabel of hoger hebben (koelkast, omvormer airconditioning, LED lampen), om het gebruik van elektrische energie te minimaliseren. Het is niet ongewoon dat regio's (bijvoorbeeld in Afrika) kiezen voor alternatieve vormen van energie voor koken en (water)verwarming, zoals waterverwarmingssystemen op zonne-energie of op gas, waardoor er minder elektriciteit nodig is.
Hoe worden de systeemontwerp overwegingen in een robuust systeem vertaald?
Elk ‘huishoudelijk’ apparaat of ‘zwaar gereedschap’ dat in een thuis- of werkomgeving te vinden is, kan ook in onafhankelijke energiesystemen gevonden worden. Al deze apparaten hebben wisselstroom nodig om te kunnen functioneren (230 V of 110 V).
Sommige van deze apparaten, zoals computers, kunnen gevoelig zijn voor de kwaliteit van het omgevormde vermogen (slecht AC-ingangsvermogen van de wal- of aggregaatstroom kan deze kwaliteit negatief beïnvloeden). Motoraangedreven of warmte opwekkende apparatuur kan piekvermogen voor het opstarten vereisen. Al onze omvormers produceren een zuivere sinusgolf, zelfs als de kwaliteit van de AC-ingang minder goed is, wat ervoor zorgt dat gevoelige belastingen kunnen worden gevoed en dat ze gebruik kunnen maken van een piekvermogen van, over het algemeen, 2x de nominale capaciteit van de omvormer om zelfs de zwaarste belastingen, of eigenlijk elke belasting, probleemloos aan te drijven.
Een aanbeveling zou kunnen zijn om apparaten te gebruiken die voorzien zijn van een A+ energielabel of idealiter nog hoger (A+++) zodat het gebruik van elektrische energie gereduceerd wordt. Dit is aan te raden voor grotere verbruikers (koelkast, omvormer airconditioners en kies voor LED-verlichting).
Voorbeelden van AC apparatuur
Aggregaten produceren voornamelijk wisselstroom om, waar nodig, onafhankelijke elektrische stroom te leveren. Ze helpen bij het opladen van de accu's en het voeden van de (piek)belastingen in het geval van een onderbreking in de net- of walstroomvoorziening.
In alle gevallen kunnen de Victron Energy-oplossingen u helpen om minder afhankelijk te zijn van deze lawaaierige, brandstofverbruikende en onderhoudsintensieve aggregaten door een milieuvriendelijk en kostenbesparend alternatief te bieden.
Sommige kleinere systemen kunnen nu gewoon accu's gebruiken, terwijl voor andere systemen kleinere aggregaten of minder gebruik van het aggregaat nodig is. Aggregaten kunnen in de opstelling van grotere systemen een onmisbaar onderdeel zijn, maar hoe afhankelijk u ervan bent kan worden gereduceerd, bijvoorbeeld door het toevoegen van zonne-energie of een back-up-accu, of door het aggregaat alleen te gebruik als de laadstatus te laag is, of de vraag naar (piek)vermogen te hoog.
De Victron Energy-systemen worden in de markt erkend vanwege hun vermogen om het concept van hybride aggregaten aan te kunnen, wat verschillende voordelen met zich meebrengt:
De omvormer/acculader/MPPT zet gelijkstroom van de accu’s om naar wisselstroom, waardoor apparaten of zwaar gereedschap veilig van 230 V-stroom voorzien wordt (of 110 V in andere markten), en neemt stroom van de zonnepanelen om de accu en/of de stroombelastingen direct op te laden. Hun ingebouwde oplader maakt gebruik van het elektriciteitsnet, walstroom of stroom uit het aggregaat, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beste adaptieve oplaadalgoritmen voor de accu’s, ongeacht het type.
Een omvormer/acculader/MPPT van Victron Energy is ontwikkeld voor professioneel gebruik, heeft een reputatie van extreme robuustheid en is gebouwd met tientallen jaren aan praktijkervaring in de meest veeleisende omstandigheden. Onze extreem weerbare omvormer/acculader/MPPT is de beste keuze als zowel inverteren als opladen via AC-ingangen (zoals walstroom of aggregaten, of AC-PV-omvormers) vereist is en het gebruik van het elektriciteitsnet moet worden geminimaliseerd door zonne-energie toe te voegen.
Bekijk al onze omvormer/acculaders/MPPT'sDe serviceaccu, ook wel huisaccu of accubank genoemd, slaat stroom op voor de verbruikers van het systeem en levert autonome stroom voor momenten waarop de ingangsstroombronnen niet (volledig) beschikbaar zijn.
Victron energy biedt verschillende accu soorten, allemaal ontworpen voor professionele toepassing, betrouwbaarheid en lange levensduur in de meest zware omstandigheden. De accu's worden geleverd met 2 jaar wereldwijde garantie en de informatiebladen geven een eerlijk overzicht van de prestaties en het verwachte aantal laadcycli, dus geen verrassingen bij de investering.
Victron Energy biedt tevens volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Een groot aantal goed ondersteunde lithium-accu's van derden kunnen eenvoudig worden geïntegreerd door het gebruik van een vereist GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie. Als u met niet-ondersteunde merken werkt, is het gebruik van een Victron Energy-accumonitor nodig zodat de laadtoestanden nauwkeurig worden doorgegeven aan het grotere systeem.
Terwijl er meerdere technologieën zijn om uit te kiezen, is de belangrijkste keuze tussen loodzuur of lithium wat hoofdzakelijk afhangt van de verwachtingen van prestaties, kosten per cyclus, en de fysieke aspecten (grootte/gewicht).
|
|
Het bovenstaande geeft waarschijnlijk een te korte beschrijving van 45 jaar aan accu-ontwikkeling, en daarom raden we aan om onze Deep Dive to raadplegen voor meer informatie.
Deep Dive: lithium of loodzuur Controleer welke accubanken van derden worden ondersteund Zie onze brede keuze aan accu'sEen PV lader vangt energie van zonnepanelen op en bewaart deze in de accu's. Door gebruikt te maken van de meest recente en snelste technologieën wordt de energie opbrengst geoptimaliseerd, om zo op intelligente wijze een volledige lading in de kortst mogelijke tijd te realiseren rekening houdend met staat van de accu, voor betere prestaties... en een langere levensduur.
De zonneregelaars van Victron gebruiken ultrasnelle maximale power point tracking om elke druppel stroom uit de panelen te trekken.
Kleinere modellen hebben een intelligente belastingsuitgang, waardoor schade veroorzaakt door het 'leeglopen’ van de accu’s voorkomen wordt. De smart-modellen maken het mogelijk om de zonneopbrengst te volgen en analyseren met behulp van de gratis VictronConnect-app. Andere connectiviteitsopties maken een remote verbinding via ons VRM-portal mogelijk. Bij grotere systemen kunnen de zonneladers gesynchroniseerd worden, zodat ze als één grote en zeer efficiënte oplader fungeren. Voor systemen met grote, aaneengekoppelde PV-zonnepanelen die 48 V DC-accubanken opladen, zijn er hoogspanningsmodellen beschikbaar.
Bekijk onze PV Calculator om bij de zonnepanelen de juiste MPPT-lader te selecterenZonnepanelen vangen energie uit zonlicht op en sturen het door naar een zonnelaadregelaar die de energie opslaat in de accubank van het systeem. Het toevoegen van zonnepanelen aan uw systeem betekent gratis energie, onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en stelt u in staat om de behoefte aan lawaaierige, brandstofverbruikende en onderhoudvereisende aggregaten te verkleinen of uitsluiten.
Victron Energy biedt een breed scala aan zeer efficiënte zonnepanelen die uitzonderlijke prestaties leveren bij weinig licht en een hoge lichtgevoeligheid hebben binnen het hele zonnespectrum, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor elk systeem. De zonnepanelen van Victron Energy voldoen aan de strengste veiligheidsvereisten en hun beperkte garantie betekent geen toekomstige verrassingen.
Bekijk al onze zonnepanelenAlle Victron Energy Smart apparaten kunnen zo uit de hand bewaakt en bestuurd worden. Verbind met de VictronConnect app via Bluetooth en er is meteen toegang tot de prestatie gegevens van het systeem. Eenvoudig aanpassen van instellingen of Aan- of Uitzetten en nog veel meer.
Niet-smart apparaten met een VE.Direct poort kunnen smart worden door door het gebruik van een VE.Direct Bluetooth Smart dongle
Het is ook mogelijk om het systeem op afstand te bewaken en te bedienen. Met de VictronConnect Remote-functionaliteit kunnen Victron-producten met een VE.Direct-interface op afstand worden bediend via een GX-product en het online VRM-portal. Deze krachtige functie maakt volledige productconfiguratie en bewaking van vrijwel overal ter wereld mogelijk met behulp van de VictronConnect-app. De gebruikersinterface geeft het gevoel dat de producten lokaal zijn aangesloten via Bluetooth of een VE.Direct-naar-USB-interface.
Zie wat de VictronConnect app kan doen Bekijk onze GX-apparatenDe Victron Energy Cerbo GX is het communicatiecentrum van uw systeeminstallatie, zodat u altijd perfecte controle heeft en de prestaties gemaximaliseerd worden, ongeacht waar u zich bevindt. De optionele GX Touch 50 is een metgezel van de Cerbo GX. Het vijf inch-touchscreen geeft een overzicht van uw systeem en stelt u in staat om in een oogwenk de instellingen aan te passen.
Bewaak de actuele acculaadstatus, het stroomverbruik, de stroomopbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning, of controleer de tankniveaus en temperatuurmetingen. Controleer eenvoudig de limiet van de invoerstroom van de walstroom, de (automatische) start/stop-aggrega(a)t(en), of stel zelfs stille perioden in om te voorkomen dat het aggregaat midden in de nacht opstart. Wijzig een instelling om het systeem te optimaliseren, controleer waarschuwingen, voer diagnostische controles uit en los op afstand uitdagingen op met behulp van het gratis Victron Remote Management (VRM)-portal.
De Cerbo GX is een eenvoudig te gebruiken visueel systeem en verandert elke vermogensuitdaging in een moeiteloze ervaring. Maak eenvoudig verbinding via ons Victron Remote Management (VRM)-portal of krijg direct toegang door middel van het GX Touch 50-scherm, een multifunctioneel beeldscherm. U kunt ook gebruikmaken van onze VictronConnect-app met toegevoegde Bluetooth-mogelijkheden.
Om met succes een accubank van derden te integreren, is het gebruik van een GX-apparaat zoals de Cerbo GX nodig om de laad- en ontlaadlimieten te beheren en om informatie over foutcodes en de laadstatus met het grotere Victron-systeem uit te wisselen.
Bekijk onze GX-apparatenBewaak en beheer uw Victron Energy-systemen vanaf elke locatie en merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen in te stellen. Met VRM heeft u altijd een perfecte controle, waar u ook bent.
VRM werkt met een GX-apparaat zoals de Cerbo GX met een internetverbinding, de GlobalLink 520 of de GSM LTE 4-g voor kleinere systemen.
Bewaak in realtime de laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de energie-opbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning. Optimaliseer de energie-opbrengst en het gebruik met historische grafieken en gedetailleerde analytische rapporten. Merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en de daaropvolgende alarmen in te stellen om definitieve storing van het systeem te voorkomen.
Controleer eenvoudig het limiet van de invoerstroom van de walstroom, de schakelaar op de omvormer, het (automatisch) starten/stoppen van de aggregaten, of stel zelfs stille perioden in om te voorkomen dat het aggregaat midden in de nacht opstart. Met VRM kunt u elke instelling wijzigen, waarschuwingen opvolgen, diagnostiche controles uitvoeren en problemen oplossen, ongeacht waar u zich bevindt.
Bekijk al onze GX-apparatenHeeft u een vraag over een product, of wilt u een systeem op locatie laten installeren? Uw plaatselijk Victron-leverancier is opgeleid om uw exacte behoeften om te zetten in robuuste oplossingen.
Dankzij de hulp van een zorgvuldig geselecteerd en goed opgeleid wereldwijd netwerk van geautoriseerde leveranciers, kunnen onze klanten rekenen op een snelle service en ons grote, wereldwijde reparatienetwerk dekt zelfs de meest afgelegen gebieden met een snelle service.