Veldtest: Zonnepanelen

Een vergelijking tussen Mono, Poly, PERC en Dubbele PV-modules.

Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
E
Totale zonneopbrengst: --
W
Roemenië
--
--
Installatie datum: 09-03-2020
--
--
--
--
--
--
--
Instraling

Dit is een praktijktest en de resultaten zijn specifiek voor deze installatie op deze locatie. Graag onderzoeken wat de beste oplossing is voor de eigen situatie, want de resultaten kunnen verschillen naargelang de omgevingsinvloeden.

Totale zonneopbrengst per 27/03/2023 toen de resultaten opnieuw werden ingesteld:
Mono: 9158 kWh
Split-cell: 9511 kWh
Poly: 9113 kWh
Perc: 9471 kWh
Perc-oost: 1970 kWh
Perc-west: 1730 kWh

Back-up: Klein woonhuis

Verbeter de kwaliteit van uw leven, met ononderbroken stroom.

In sommige regio's zijn gedeeltelijke energie uitval, totale energie uitval of gereduceerde belastingen een ongelukkig onderdeel van de dagelijkse realiteit geworden. De aanwezigheid van een stabiel elektriciteitsnet is niet zo gebruikelijk als het zou moeten zijn. Gelukkig zijn er nu betaalbare en schaalbare oplossingen die ononderbroken schone stroom leveren aan de kleinste huizen tot de grootste luxe villa's.

Back-upsystemen schakelen naadloos over van (uitgevallen) netstroom naar accustroom, zo snel dat jij en je meest kritieke apparaten het niet eens merken. Het systeem is zo ontworpen dat het de kritieke verbruikers van stroom voorziet tijdens de verwachte 'downtime'. Zonne-energie kan de up-time verlengen en indien nodig kan een aggregaat naadloos worden geïntegreerd, waarbij het gebruik automatisch wordt geminimaliseerd door prioriteit te geven aan zonne-energie.

Continue betrouwbare noodstroom

voor een klein woonhuis

In dit voorbeeld bespreken we een noodstroomoplossing voor een typisch huishouden met 2-4 persoons, dat is uitgerust met elementaire AC-apparaten, zoals een tv, verlichting, broodrooster, waterkoker en een kleine koelkast. Terwijl sommige keuzes duidelijk worden na het berekenen van het energieverbruik en het vereiste piekvermogen tijdens een noodsituatie, kan het zijn dat voor andere keuzes misschien wat meer bedenktijd nodig is.

Energieverbruik tijdens een noodsituatie

2kWh

Vereist piekvermogen

3000W

In dit voorbeeld

Het energieverbruik wordt berekend door de som van de essentiële verbruikers op te tellen en te vermenigvuldigen met de verwachte duur van een totale energie uitval. Tel alle Watts van de gelijktijdig gebruikte verbruikers bij elkaar op om het benodigde piekvermogen te berekenen.

Tip voor dimensionering van een zelfvoorzienend elektriciteitsnet:

Vraag voor bestaande installaties uw installateur om een energielogger te installeren zodat een blauwdruk gemaakt kan worden van uw werkelijke energieverbruik. Op deze manier weet u precies wat u moet plannen.

Voor de hand liggende keuzes

Systeem Ontwerp

Overwegingen

Een rondleiding door de ontwerp overwegingen voor een backup systeem voor thuisgebruik.

  • 01

    Waarom is de EasySolar-II een goede omvormer voor een noodstroomsysteem?

    Het EasySolar-aanbod, ontworpen als een alles-in-één oplossing voor zonne-energie, combineert een ingebouwde omvormer, acculader en MPPT en is een uitstekende keuze voor noodstroom-, zelfvoorzienende en zonne-energiesystemen voor eigen verbruik. Deze alles-in-één behuizing combineert omvormen en het opladen via walstroom en zonne-energie. De EasySolar is gebouwd voor professioneel gebruik en geoptimaliseerd om eenvoudig te kunnen worden geïnstalleerd met een minimum aan bedrading. Met de Pure Sine Wave-technologie wordt elke belasting probleemloos van stroom voorzien en worden gevoelige elektronica, zoals computers, veilig gevoed. Een UPS-functie die naadloos omschakelt zorgt ervoor dat de accu's benut worden als het elektriciteitsnet uitvalt. In de ESS-modus zal het apparaat het vermogen van zonne-energie optimaliseren, de uptime verlengen, u nog onafhankelijker maken van het elektriciteitsnet en zorgen voor lagere elektriciteitskosten. Het EasySolar-aanbod beschikt over verschillende opties in grootte en aansluitmogelijkheden.
    De EasySolar zal het overtollig PV-vermogen gebruiken om de accu's op te laden of om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, en zal de accu ontladen of stroom van het elektriciteitsnet gebruiken om een tekort aan PV-vermogen aan te vullen. In het geval van een stroomstoring zal de EasySolar zich van het elektriciteitsnet loskoppelen en stroom aan verbruikers blijven leveren. Belastingen die moeten worden uitgeschakeld als er geen AC-ingangsvermogen beschikbaar is, kunnen worden aangesloten op een tweede uitgang. Zie het informatieblad voor de belangrijkste configuratiemogelijkheden

    De keuze van professionals

    EasySolar-II GX 48/3000/35-32 MPPT 250/70.Dit systeem werkt met 48 V accubanken, de uitgangscapaciteit van de 3000 VA AC omvormer, wat neerkomt op 2400W, is perfect voor deze basiswoning. Hij kan opladen met 35 A en heeft een maximale ingangsstroom van 32 A (dankzij de naadloze automatische omschakelaar). De ingebouwde MPPT kan een zonnepaneel met een maximale PV open-circuit spanning van 250 V aan en kan de accu's opladen met een maximale laadstroom van 70 A, wat een maximale zonne-opbrengst van 4000 W oplevert. De maximale piekvermogenspecificatie van 5500 W laat ruimte voor een grotere toekomstige vraag. Alle laadwaarden kunnen via de VictronConnect app worden ingesteld in overeenstemming met de specificaties van de componenten. Door zonne-energie toe te voegen wordt ook de bedrijfstijd verlengd, waardoor de belastingen gedeeltelijk van stroom worden voorzien.
    Een grotere, veel voorkomende stap zou de EasySolar 5000 zijn. Kleiner is ook mogelijk: het EasySolar-aanbod biedt modellen voor verschillende systeemspanningen (12/24/48). De EasySolar 12/1600 voor 12 V, en de Easysolar 24/3000 voor 24 V. Het is ook mogelijk om te werken met een aparte omvormer/acculader en een MPPT: combineer in dat geval ofwel de MultiPlus of de Quattro omvormer/acculaders met een aparte SmartSolar MPPT, die allemaal precies volgens de specificaties kunnen worden aangepast.
    Al onze omvormers staan bekend om hun extreme veerkracht onder de zwaarste omstandigheden. Houd voor installaties in omgevingen met hoge temperaturen rekening met de temperatuurderatingfactor bij het bepalen van de grootte van uw omvormer, zie de gegevenbladen voor meer informatie. Zie ook 'Hoeveel zonne-energie werkt voor deze ESS, met welke MPPT-regelaar?
  • 02

    Lithium- of loodzuuraccubanken voor dit zelfvoorzienend elektriciteitsnet? En in welk formaat?

    Er zijn veel redenen om voor beide technologieën te kiezen. Maar laten we eens een snelle blik werpen op de kosteneffectiviteit en de praktische verschillen.

    Kosten-batenverhouding van lithium-accu's versus loodzuuraccu's

    Als er gekozen wordt voor een zelfvoorzienende accubank dan is de primaire keuze gericht op de technologie: lithium of loodzuur. Voor zelfvoorzienende toepassingen in grotere (thuis en commerciële) systemen, is lithium snel de nieuwe standaard geworden vanwege de prestaties, en de lagere kosten per cyclus. Voor kleinere systemen gelden de lagere kosten per cyclus ook, maar de hogere initiële investering heeft velen ertoe gebracht om het gebruik van loodzuuraccu's te overwegen. Als gevolg van een aanhoudende neerwaartse prijs, nadert het omslagpunt voor lithium voor kleine zelfvoorzienende systemen steeds meer, en in sommige regio's is dit reeds het geval.

    Praktische verschillen tussen lithium-accu's en loodzuuraccu's

    Het gebruik van lithium in zelfvoorzienende systemen
    Het gebruik van loodzuur in zelfvoorzienende systemen
    Lithium is de nieuwe standaard in grotere zelfvoorzienende systemen, vanwege zijn betrouwbaarheid, prestaties bij hoge temperaturen, optimale schaalbaarheid, snelle (ont)laadcapaciteiten (ideaal voor toepassingen op zonne-energie) en vanuit investeringsoogpunt: een lange levensduur wat zich vertaalt in lagere kosten per cyclus in vergelijking met loodzuur. Ze zijn ook relatief 'onderhoudsvrij', wat vaak wordt gezien als een gunstige factor bij het ontwerpen van betrouwbare oplossingen, vooral voor afgelegen installaties. In de praktijk zijn ze veel lichter en compacter, ideaal voor gevallen met ruimte- of gewichtsbeperkingen.
    Het gebruik van loodzuur in zelfvoorzienende systemen
    Loodzuuraccu's zijn ook een haalbare optie; zelvoorzienede installaties vertrouwen er al jaren op en veel doen dat nog steeds. Hoewel ze een lagere initiële investering bieden, vereisen ze wel meer discipline van de eindgebruikers, die ervoor moeten zorgen dat het systeem goed in de gaten wordt gehouden, niet te diep wordt ontladen, regelmatig volledig wordt opgeladen en de interne accuvloeistoffen worden gevuld. Als hier aandacht aan wordt besteed, dan vormen op loodzuur gebaseerde systemen een veilige en betrouwbare optie. Als we kijken naar de totale levenscyclus van een systeem, hebben loodzuuraccu's vaak een hogere kostprijs per cyclus en tegenwoordig, in sommige regio's, zelfs een hogere initiële investering.

    Victron Energy biedt volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Naast ons eigen assortiment hoogwaardige accu’s, bieden we tevens een aantal goed ondersteunde lithium-accu's van externe fabrikanten aan. Deze accu’s kunnen eenvoudig geïntegreerd worden met behulp van een GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie.

    Controleer de gegevensbladen van de fabrikant voor de verwachte levensduur en kijk wat werkt in uw (bedrijfs)geval. Elke fabrikant heeft een andere achtergrond en elke fabrikant heeft zijn voor- en nadelen voor uw lokale situatie (beschikbaarheid, ondersteuning, prestaties in warme/koude klimaten, installeerbaarheid, prijs, enz.) Neem daarom contact op met een Victron Erkend installateur in uw buurt en vraag naar hun lokale knowhow.

    Victron Energy staat bekend om hun ondersteuning van lithium-accu's van derden. Er worden grote inspanningen geleverd om te zorgen voor een diepe en probleemloze integratie met andere merken zoals Freedom Won, BYD, Pylontech, MG Energy, zodat ze naadloos kunnen samenwerken met de GX-apparatuur van Victron Energy. Als u met niet-ondersteunde merken werkt, wordt het gebruik van een Victron-accumonitor aanbevolen zodat de laadstatus nauwkeurig kan worden doorgegeven aan het grotere systeem. Vraag uw plaatselijke erkende installateur om advies. Controleer welke merken ondersteund worden Vraag uw plaatselijke Victron-installateur

    De keuze van professionals

    Pylontech US2000 LiFePO4 48 V 2400 Wh + Cerbo GX:Deze lithiummodule heeft een cycluslevensduur van ±6000 cycli, voordat de capaciteit afneemt tot 80%. Het kan ruwweg een effectief totaal van 2 kWh leveren op een systeemspanning* van 48V om de belastingen te voeden tijdens een totale stroomuitval van 2,5 uur (2400kWh * 80% ontladingscapaciteit) en kan eenvoudig worden opgeschaald als de vraag naar back-upvermogen toeneemt. Bij gebruik van een lithiumbank van derden is een GX-apparaat verplicht, zoals de Cerbo GX. Het GX-apparaat is geïntegreerd via een CANbus-interface en wordt gebruikt voor het instellen en beheren van laad- en ontlaadlimieten en voor het uitwisselen van foutcodes en informatie over de laadstatus.

    * Dit type accumodule is gebaseerd op 48V, waarvoor de 48V-versie van de EasySolar-II 48/3000 of EasySolar 48/5000 vereist is. Kleinere systemen op andere systeemspanningen kunnen ook worden gebouwd, zie 'welke omvormer is een kosteneffectieve oplossing'.
    Het uirbreiden van bestaande lithium-accubanken kan een optie zijn, de meeste merken van beheerde accu's maken gebruik van een modulaire opzet. Raadpleeg altijd de fabrikant voor details en vraag uw plaatselijke installateur. Over het algemeen is het niet raadzaam om modules aan een systeem toe te voegen als die al meer dan een jaar diepe ontladingen heeft ondergaan, omdat er zich in dat geval interne weerstandsvariaties kunnen voordoen.
  • 03

    Hoe zonne-energie werkt met ESS, en met welke MPPT-controller?.

    Back-up systemen hebben geen zonne-energie nodig als de accu's de juiste afmetingen hebben. Het kan echter wel worden gebruikt om de uptime van het systeem te verlengen. In het geval van een stroomstoring overdag kan zonne-energie worden gebruikt om een percentage van de verbruikers rechtstreeks van stroom te voorzien, aangevuld met energie uit de accu's. Het is ook mogelijk om op te schalen en alle verbruikers rechtstreeks van zonne-energie te voorzien.

    De oplossingen van Victron Energy hebben het voordeel dat ze modulair en uiterst flexibel zijn. U kunt daarom uw systeem op basis van uw budget samenstellen en het in de loop van de tijd uitbreiden overeenkomstig uw ambities. De zonnepanelen kunnen dus tijdens de opdracht of op een later tijdstip geplaatst worden.

    Zelfvoorzienend worden
    In welke mate u zelfvoorzienend wilt worden is geheel uw keuze, en in principe zou een noodstroomsysteem kunnen bestaan uit slecht één zonnepaneel of uit een volledig zonne-energiesysteem, of alles daar tussenin. Gebruik onze zonnecalculator Vraag een installateur

    Elk percentage zonne-energie tussen nul en honderd, of het opwaarderen naar een systeem voor eigen verbruik waarbij de belastingen volledig worden aangedreven door zonne-energie. U kunt deze tijdens de opdracht bouwen, of geleidelijk, u kunt een bijpassende MPPT-controller kiezen of er later eentje aan toevoegen. De zonneopbrengst is ook seizoensgebonden. In de zomer is er een betere opbrengst dan in de winter. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de zomer te starten met 50 % van de beoogde zonnepanelen om vervolgens de rest er later, in de winter, aan toe te voegen. Of u kunt ervoor kiezen om alles in één keer te installeren.

    Een voorbeeld:

    Laagdrempelig (noodgebruik)
    Hoogwaardig (eigen verbruik)
    Begin met één of meerdere zonnepanelen en voeg er op een later tijdstip meer aan toe.
    Hoogwaardig (eigen verbruik)
    Stel de grootte van de zonnepanelen af op +20 % van uw gerelateerde verbruik of op de maximale invoer +20 % van uw MPPT zodat er meer gebruik gemaakt wordt van de zon dan van het elektriciteitsnet.

    Er moet rekening gehouden worden met de geografische locatiegegevens en de oriëntatie van het paneel.

    Hoe zelfvoorzienend u uiteindelijk wilt zijn, hangt af van uw budget en de beschikbare fysieke (dak)ruimte. Hoe beter de opbrengst overeenkomst van uw werkelijke energieverbruik, hoe lager uw energierekening zal zijn en hoe hoger de kosten-batenverhouding van uw systeem.

    De keuze van professionals

    EasySolar-II GX 48/3000/35-32 MPPT 250/70: De ingebouwde MPPT kan zonnepanelen aan met een maximale PV-nullastspanning van 250 V, en kan de accu's opladen met een maximale laadstroom van 70 A, met een maximale zonneopbrengst van 4000 W. Deze specificaties betekenen dat u aan de lage kant kunt beginnen, uw back-uptijd kunt verlengen of kunt overstappen op eigen verbruik, de keuze is aan u. Voor maximale dimensionering van de zonnepanelen wordt aanbevolen om met +20 % te werken in vergelijking met de maximale invoer van de MPPT-controller, zodat inefficiënties, veroorzaakt door lange kabeltrajecten, hoge temperaturen enz., afgehandeld kunnen worden.
    Bij het berekenen van de grootte en configuratie van de zonnepanelen moet ook rekening gehouden worden met de temperatuurcoëfficiënt van de zonnepanelen. Lagere temperaturen (bijvoorbeeld in de vroege ochtend) kunnen ervoor zorgen dat de spanning van de zonnepanelen stijgt. De maximale PV-nullastspanning van de MPPT mag niet overschreden worden. Controleer de informatiebladen van de fabrikant voor meer informatie.
  • 04

    Hoe kan ik mijn noodstroomsysteem upgraden naar een systeem voor eigen verbruik?

    Laat de zon je rekening betalen

    Met lagere terugleveringstarieven en met leveringen uit het elektriciteitsnet die minder stabiel en duurder zijn, wordt het steeds aantrekkelijker om een eigen verbruikssysteem te bouwen dat zich ook als noodstroomsysteem gedraagt als het elektriciteitsnet uitvalt. Verhoog de zelfvoorziening en reduceer uw elektriciteitskosten met een upgrade naar een Energy Storage System (ESS), de logische volgende stap in vergelijking met een systeem dat alleen voor noodsituaties is ontworpen.

    Hier zijn enkele voorbeelden hoe een noodstroomsysteem kan worden aangepast als ESS-systeem voor eigen verbruik:

    Een energieopslagsysteem (Energy Storage System, ESS) is een logische (grotere) volgende stap in vergelijking met een back-upsysteem, maar wel één voordat we volledig zelfvoorzienend zijn, aangezien er meestal een elektriciteitsnet aanwezig is. ESS-systemen hoeven niet zo groot te zijn dat ze in het ergste geval alle belastingen van stroom voorzien, zoals een systeem dat niet aan het elektriciteitsnet is gekoppeld. Ze richten zich op de basislast om het gebruik van zonne-energie te optimaliseren en energie-import te beperken, en gebruiken het elektriciteitsnet als er een grotere stroombehoefte is. Als het elektriciteitsnet uitvalt, levert het systeem nog steeds noodstroom vanuit de accu's, wat tot in de kleinste details kan worden ingesteld... Lees meer over onze ESS-systemen

    De keuze van professionals

    De EasySolar, of een van onze omvormer/acculaders zijn de perfecte keuze voor een start als noodstroomsysteem en in een paar eenvoudige stappen in een energieopslag- en eigenverbruiksysteem veranderd kan worden:
    01
    U kunt de zonnecapaciteit eenvoudig uitbreiden, tot het punt waarop de opbrengst groot genoeg is om de basisbelastingen van stroom te voorzien en de accubank op te laden. Een snelle vuistregel voor ESS: de minimale capaciteit van de PV-serie is meestal afgestemd op het energieverbruik met een toevoeging van 20 % om eventuele inefficiënties te compenseren. Raadpleeg het informatieblad van uw MPPT voor de maximale invoerparameters.
    Add additional solar panels
    02
    De accubank moet worden uitgebreid om groot genoeg te worden om de basisbelastingen 's nachts van stroom te kunnen voorzien, wat meestal een langere periode is dan waar de noodstroomsystemen op berekend zijn. Het uitbreiden met behulp van lithium-accu's is in sommige gevallen mogelijk*, maar het toevoegen van nieuwe loodzuuraccu's aan een bestaande accubank is niet mogelijk: in dat geval moet de bestaande accubank volledig worden vervangen.
    Add additional batteries to the battery bank
    03
    Als de vraag naar stroom toeneemt, kan een extra Victron Energy-omvormer/acculader parallel geïnstalleerd worden om de uitvoer te verhogen. Raadpleeg onze documentatie over parallelle en driefase systemen om te zien hoe het moet.
    EasySolar-GX and Multiplus device
    Het uirbreiden van bestaande lithium-accubanken kan een optie zijn, de meeste merken van beheerde accu's maken gebruik van een modulaire opzet. Raadpleeg altijd de fabrikant voor details en vraag uw plaatselijke installateur. Over het algemeen is het niet raadzaam om modules aan een systeem toe te voegen als die al meer dan een jaar diepe ontladingen heeft ondergaan, omdat er zich in dat geval interne weerstandsvariaties kunnen voordoen.
  • 05

    Hoe kan ik voor noodstroom minder op mijn aggregaat vertrouwen en mijn brandstofkosten reduceren?

    Een groot aantal klanten beschikken misschien al over een noodaggregaat waarop ze volledig vertrouwen tijdens periodes van totale energie uitval. Met het hybride aggregaatconcept van Victron Energy kunt u nu veel minder afhankelijk worden van deze lawaaierige, brandstofverbruikende, onderhoudsintensieve en zware vervuilers. In het hybride concept zijn de accubank en de omvormer er primair verantwoordelijk voor om, in geval van een netstoring, de kritische belastingen van stroom te voorzien. Alleen als de accu’s kritieke niveaus bereiken (in geval van een lange totale energie uitval), dan kan het systeem geprogrammeerd worden om het aggregaat automatisch te starten/stoppen, waardoor vervolgens de belastingen van stroom worden voorziet en de accu's weer opgeladen worden tot een bepaald percentage. Met dit hybride concept zullen de brandstof- en onderhoudskosten aanzienlijk gereduceerd worden.

    Dankzij onze omvormers met PowerAssist, kunt u nu ook voor een kleiner aggregaat kiezen. De omvormer zal de extra energie van de accu gebruiken om de piekbelastingen van stroom te voorzien. Met onze lange lijst met mogelijke instellingen om het aggregaat automatisch te starten/stoppen vanaf het GX-apparaat, kunt u het systeem zelfs programmeren met aggregaatvrije periodes, zodat voorkomen wordt dat het aggregaat midden in de nacht opgestart wordt.

    De keuze van professionals

    Het is mogelijk om het aggregaat uit deze opstelling te verwijderen. In dit geval kan een groot zonnepaneel en/of meer accuopslagcapaciteit zorgen voor meer autonomie. Als de bestaande aggregaat behouden moet blijven, hangt het ervan af of het model een ingebouwde omschakelautomaat (ATS) heeft. Als dit het geval is, wordt het elektriciteitsnet aangesloten op de ATS van het aggregaat en de uitgang van het aggregaat op de AC-ingang van de omvormer/lader. Het aggregaat kan volledig worden bestuurd door het GX apparaat. Als het aggregaat geen ATS heeft, gebruik dan een (automatische) AC omschakelaar, een aparte acculader of overweeg om de EasySolar te upgraden naar een Quattro, die 2 AC-ingangen heeft.
  • 06

    Hoe kan ik mijn systeem (op afstand) bedienen, problemen voorkomen en accubanken van derden beheren?

    GX-apparaten vormen het communicatiecentrum van een installatie, waardoor er perfecte controle is over alle systeemcomponenten en de prestaties gemaximaliseerd kunnen worden, ongeacht waar u zich bevindt. Ze zijn ook essentieel om een lithium-accubank van derden te integreren.

    Altijd in perfecte beheersing

    Met behulp van onze VictronConnect-app en het Victron Energy Remote Monitoring-portal of een laptop, kan het systeem lokaal en op afstand gecontroleerd worden. Bewaak de actuele laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de stroomopbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning, of controleer de tankniveaus en temperatuurmetingen. Spoor potentiële problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen te programmeren zodat een definitieve systeemstoring voorkomen kan worden.

    Om een remote verbinding toe te voegen, kan het GX-apparaat deel uitmaken van een bestaande wifi-verbinding. Anders kan een GX LTE 4G zorgen voor een mobiele internetverbinding voor het systeem en de verbinding met het VRM-portaal. Het werkt op 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Kleinere systemen zonder GX kunnen dit realiseren met behulp van de GlobalLink 520. Het verbindt de eerste vijf jaar 2 VE.Direct apparaten met de VRM, zonder enige maandelijkse kosten of abonnementen.

    Bij gebruik van een ondersteunde lithiumbank van derden, moet er een GX-apparaat gebruikt worden, zoals de Cerbo GX- of een omvormer/acculader-model met een ingebouwde GX-functionaliteit. Geïntegreerd via een CAN-bus-interface, maakt het GX-apparaat verbinding met de BMS van de accubank. Het wordt gebruikt om laad- en ontlaadlimieten in te stellen, te beheren en om foutcodes en informatie over de laadstatus uit te wisselen. Alles om de accubank perfect te laten samenwerken met het grotere Victron Energy-systeem
    Victron Energy staat bekend om het ondersteunen van lithium-accu's van derden. Er worden grote inspanningen geleverd om te zorgen voor een diepe en probleemloze integratie met andere merken zoals MG Energy, Freedom Won, BYD, en Pylontech, zodat ze naadloos kunnen samenwerken met de GX-apparatuur van Victron Energy. Vraag uw plaatselijke erkende installateur om advies. Controleer welke merken ondersteund worden Vraag de installateur in de buurt

    De keuze van professionals

    Dit model beschikt reeds over een geïntegreerde GX-functionaliteit: het is het communicatiecentrum van uw installatie, waardoor u altijd de perfecte controle heeft. Via onze gratis VictronConnect-app en het Victron Remote Monitoring-portal kan het systeem op afstand gecontroleerd worden, gescand worden voor potentiële problemen, en kunnen alarmen worden ingesteld om eventuele problemen op te volgen, zodat een definitieve systeemstoring voorkomen kan worden. Het systeem is verbonden met VRM via een bestaande wifi-verbinding. Bij gebruik van een lithiumbank van derden is het gebruik van een GX-apparaat, zoals de Cerbo GX of een ingebouwde GX-functionaliteit, nodig. Geïntegreerd via een CAN-bus-interface, wordt het GX-apparaat gebruikt om laad- en ontlaadlimieten in te stellen, te beheren, en om informatie over foutcodes en de laadstatus uit te wisselen.
  • 07

    Moet of kan ik in mijn noodstroomsysteem kritische verbruikers scheiden van niet-kritische verbruikers?

    Grote energieverbruikers zoals wasmachines, pompen, airconditioning, of elektrische kachels kunnen een uitdaging vormen voor een beperkte noodcapaciteit van de accubank en deze apparaten kunnen waarschijnlijk wachten tot het elektriciteitsnet hersteld is. Het merendeel van onze omvormer/acculaders worden geleverd met 2 AC-uitgangen, een voor de kritische belastingen (verlichting, koelkast, tv, alarmsystemen enz.) en de tweede AC-uitgang voor niet-essentiële belastingen. Op deze manier is de capaciteit van de accu gereed voor de essentiële belastingen en kan het systeem op de meest kosteneffectieve manier worden gedimensioneerd.

  • 08

    Hoe kan ik de kosten-batenverhouding van een nood-, ESS- of zelfvoorzienend systeem verbeteren?

    Om de kosteneffectiviteit van een back-up-, ESS- of off-grid systeem te verbeteren, is het de moeite waard om naar het energieverbruik te kijken in plaats van een systeem te moeten dimensioneren (en financieren) om inefficiënte apparaten van stroom te voorzien. Een aanbeveling zou zijn om te werken met apparaten die een energieklasse A+ of idealiter hoger (A+++) hebben om het gebruik van elektrische energie te minimaliseren, vooral voor de grotere verbruikers (koelkast, inverter airconditioners en kies voor LED-verlichting). Het is niet ongewoon voor bepaalde regio's (bijvoorbeeld Afrika) om te kiezen voor alternatieve vormen van energie voor koken en (water)verwarming, zoals zonneboilersystemen of gas, waardoor de behoefte aan elektrische energie afneemt.

Uw browser lijkt de nieuwste technologieën niet te ondersteunen. Overweeg het gebruik van een modernere browser om deze sectie correct te zien.

Systeem specificaties

voor een op lithium-gebaseerd systeem

Hoe worden de systeemontwerp overwegingen in een robuust systeem vertaald?

Aggregaat toevoegen
Systeem met aggregaat
Laden

AC apparatuur (1 fase)

Elk ‘huishoudelijk’ apparaat of ‘zwaar gereedschap’ dat in een thuis- of werkomgeving te vinden is, kan ook in onafhankelijke energiesystemen gevonden worden. Al deze apparaten hebben wisselstroom nodig om te kunnen functioneren (230 V of 110 V).

Sommige van deze apparaten, zoals computers, kunnen gevoelig zijn voor de kwaliteit van het omgevormde vermogen (slecht AC-ingangsvermogen van de wal- of aggregaatstroom kan deze kwaliteit negatief beïnvloeden). Motoraangedreven of warmte opwekkende apparatuur kan piekvermogen voor het opstarten vereisen. Al onze omvormers produceren een zuivere sinusgolf, zelfs als de kwaliteit van de AC-ingang minder goed is, wat ervoor zorgt dat gevoelige belastingen kunnen worden gevoed en dat ze gebruik kunnen maken van een piekvermogen van, over het algemeen, 2x de nominale capaciteit van de omvormer om zelfs de zwaarste belastingen, of eigenlijk elke belasting, probleemloos aan te drijven.

Een aanbeveling zou kunnen zijn om apparaten te gebruiken die voorzien zijn van een A+ energielabel of idealiter nog hoger (A+++) zodat het gebruik van elektrische energie gereduceerd wordt. Dit is aan te raden voor grotere verbruikers (koelkast, omvormer airconditioners en kies voor LED-verlichting).

Voorbeelden van AC apparatuur

  • Heavy duty tools such as a drilling machine or a jigsaw
  • Computers
  • Phone chargers
  • Fridge and freezer
  • Lights
  • Coffee machine
  • Microwave
  • or basically any AC powered device you can think of

Aggregaat

Aggregaten produceren voornamelijk wisselstroom om, waar nodig, onafhankelijke elektrische stroom te leveren. Ze helpen bij het opladen van de accu's en het voeden van de (piek)belastingen in het geval van een onderbreking in de net- of walstroomvoorziening.

In alle gevallen kunnen de Victron Energy-oplossingen u helpen om minder afhankelijk te zijn van deze lawaaierige, brandstofverbruikende en onderhoudsintensieve aggregaten door een milieuvriendelijk en kostenbesparend alternatief te bieden.

Sommige kleinere systemen kunnen nu gewoon accu's gebruiken, terwijl voor andere systemen kleinere aggregaten of minder gebruik van het aggregaat nodig is. Aggregaten kunnen in de opstelling van grotere systemen een onmisbaar onderdeel zijn, maar hoe afhankelijk u ervan bent kan worden gereduceerd, bijvoorbeeld door het toevoegen van zonne-energie of een back-up-accu, of door het aggregaat alleen te gebruik als de laadstatus te laag is, of de vraag naar (piek)vermogen te hoog.

De Victron Energy-systemen worden in de markt erkend vanwege hun vermogen om het concept van hybride aggregaten aan te kunnen, wat verschillende voordelen met zich meebrengt:

  • Longer generator free periods.
  • Reduced rating of the generator.
  • Reduces shore power requirement.
  • Uninterrupted AC power on board.
  • Increase redundancy and therefore safety.
  • Easy programming of (multiple) generator start/stop rules, based on a variety of system parameters.

Omvormer/acculaders/MPPT

De omvormer/acculader/MPPT zet gelijkstroom van de accu’s om naar wisselstroom, waardoor apparaten of zwaar gereedschap veilig van 230 V-stroom voorzien wordt (of 110 V in andere markten), en neemt stroom van de zonnepanelen om de accu en/of de stroombelastingen direct op te laden. Hun ingebouwde oplader maakt gebruik van het elektriciteitsnet, walstroom of stroom uit het aggregaat, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beste adaptieve oplaadalgoritmen voor de accu’s, ongeacht het type.

Een omvormer/acculader/MPPT van Victron Energy is ontwikkeld voor professioneel gebruik, heeft een reputatie van extreme robuustheid en is gebouwd met tientallen jaren aan praktijkervaring in de meest veeleisende omstandigheden. Onze extreem weerbare omvormer/acculader/MPPT is de beste keuze als zowel inverteren als opladen via AC-ingangen (zoals walstroom of aggregaten, of AC-PV-omvormers) vereist is en het gebruik van het elektriciteitsnet moet worden geminimaliseerd door zonne-energie toe te voegen.

Bekijk al onze omvormer/acculaders/MPPT's

Serviceaccu's

De serviceaccu, ook wel huisaccu of accubank genoemd, slaat stroom op voor de verbruikers van het systeem en levert autonome stroom voor momenten waarop de ingangsstroombronnen niet (volledig) beschikbaar zijn.

Victron energy biedt verschillende accu soorten, allemaal ontworpen voor professionele toepassing, betrouwbaarheid en lange levensduur in de meest zware omstandigheden. De accu's worden geleverd met 2 jaar wereldwijde garantie en de informatiebladen geven een eerlijk overzicht van de prestaties en het verwachte aantal laadcycli, dus geen verrassingen bij de investering.

Victron Energy biedt tevens volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Een groot aantal goed ondersteunde lithium-accu's van derden kunnen eenvoudig worden geïntegreerd door het gebruik van een vereist GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie. Als u met niet-ondersteunde merken werkt, is het gebruik van een Victron Energy-accumonitor nodig zodat de laadtoestanden nauwkeurig worden doorgegeven aan het grotere systeem.

Terwijl er meerdere technologieën zijn om uit te kiezen, is de belangrijkste keuze tussen loodzuur of lithium wat hoofdzakelijk afhangt van de verwachtingen van prestaties, kosten per cyclus, en de fysieke aspecten (grootte/gewicht).

  • Kies loodzuur als:
  • Wordt af en toe gebruikt
  • Lagere aanschaf kosten
  • Gewicht en ruimte zijn geen probleem
  • Normaal opladen
  • Kies Lithium als:
  • Intensieve dagelijkse vraag
  • Lagere kosten per cyclus
  • Gewicht en ruimte overwegingen
  • Supersnel opladen

Het bovenstaande geeft waarschijnlijk een te korte beschrijving van 45 jaar aan accu-ontwikkeling, en daarom raden we aan om onze Deep Dive to raadplegen voor meer informatie.

Deep Dive: lithium of loodzuur Controleer welke accubanken van derden worden ondersteund Zie onze brede keuze aan accu's

Zonnepanelen

Zonnepanelen vangen energie uit zonlicht op en sturen het door naar een zonnelaadregelaar die de energie opslaat in de accubank van het systeem. Het toevoegen van zonnepanelen aan uw systeem betekent gratis energie, onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en stelt u in staat om de behoefte aan lawaaierige, brandstofverbruikende en onderhoudvereisende aggregaten te verkleinen of uitsluiten.

Victron Energy biedt een breed scala aan zeer efficiënte zonnepanelen die uitzonderlijke prestaties leveren bij weinig licht en een hoge lichtgevoeligheid hebben binnen het hele zonnespectrum, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor elk systeem. De zonnepanelen van Victron Energy voldoen aan de strengste veiligheidsvereisten en hun beperkte garantie betekent geen toekomstige verrassingen.

Bekijk al onze zonnepanelen

VictronConnect

Alle Victron Energy Smart apparaten kunnen zo uit de hand bewaakt en bestuurd worden. Verbind met de VictronConnect app via Bluetooth en er is meteen toegang tot de prestatie gegevens van het systeem. Eenvoudig aanpassen van instellingen of Aan- of Uitzetten en nog veel meer.

Niet-smart apparaten met een VE.Direct poort kunnen smart worden door door het gebruik van een VE.Direct Bluetooth Smart dongle

Het is ook mogelijk om het systeem op afstand te bewaken en te bedienen. Met de VictronConnect Remote-functionaliteit kunnen Victron-producten met een VE.Direct-interface op afstand worden bediend via een GX-product en het online VRM-portal. Deze krachtige functie maakt volledige productconfiguratie en bewaking van vrijwel overal ter wereld mogelijk met behulp van de VictronConnect-app. De gebruikersinterface geeft het gevoel dat de producten lokaal zijn aangesloten via Bluetooth of een VE.Direct-naar-USB-interface.

Zie wat de VictronConnect app kan doen Bekijk onze GX-apparaten

VRM - Victron Remote Management

Bewaken en beheren

Bewaak en beheer uw Victron Energy-systemen vanaf elke locatie en merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen in te stellen. Met VRM heeft u altijd een perfecte controle, waar u ook bent.

VRM werkt met een GX-apparaat zoals de Cerbo GX met een internetverbinding, de GlobalLink 520 of de GSM LTE 4-g voor kleinere systemen.

Bewaken

Bewaak in realtime de laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de energie-opbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning. Optimaliseer de energie-opbrengst en het gebruik met historische grafieken en gedetailleerde analytische rapporten. Merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en de daaropvolgende alarmen in te stellen om definitieve storing van het systeem te voorkomen.

Beheren

Controleer eenvoudig het limiet van de invoerstroom van de walstroom, de schakelaar op de omvormer, het (automatisch) starten/stoppen van de aggregaten, of stel zelfs stille perioden in om te voorkomen dat het aggregaat midden in de nacht opstart. Met VRM kunt u elke instelling wijzigen, waarschuwingen opvolgen, diagnostiche controles uitvoeren en problemen oplossen, ongeacht waar u zich bevindt.

Bekijk al onze GX-apparaten

Vraag de Victron Professional in de buurt.

Elk zelfvoorzienend systeem is anders en verschillende locaties kunnen voor unieke uitdagingen zorgen. Dat is waarom de erkende Victron Energy Professionals opgeleid zijn met de beste knowhow. Hun lokale expertise is van essentieel belang. Alle variabelen moeten worden overwogen met betrekking tot het lokale klimaat en de lokale kosten van zonnepanelen, accubanken enz. Ze zien het als een grote verantwoordelijkheid om altijd de juiste oplossing te adviseren en zij doen er alles aan om jarenlange gemoedsrust te bieden.
Always feel free to ask your local Victron Energy Professional
Een Victron Professional naast een auto met Victron apparatuur

Waarom Victron Energy?

Het is niet één ding waardoor het allemaal werkt.

Onze modulaire, robuuste en onderling verbonden zelfvoorzienende systemen hebben bewezen keer op keer een ongeëvenaarde betrouwbaarheid te leveren, zelfs in de meest barre klimaten. Maar het is onze unieke combinatie van up-to-date hard- en software, intelligente bewakingsapps, het netwerk van hoog opgeleide erkende professionals en wijdverspreide reparatiecentra die van een Victron Energy systeem een onverslaanbaar systeem maakt, dat wordt aangedreven door knowhow.

Icoon van 45 jaar Victron Energy
Lithium accu

Waarom Victron Energy?

Betrouwbaarheid zorgt voor een lange levensduur.

Bij het nemen van investeringsbeslissingen over stroomvoorzieningen kunnen berekeningen die alleen gebaseerd zijn op de prijs misleidend zijn. De werkelijke prestaties en verwachte levensduur zijn net zo belangrijk. Het is maar goed dat de apparatuur van Victron Energy voldoet aan de specificaties, zowel wat betreft de prestaties als de verwachte levensduur (bij gebruik volgens ontwerp). Onze garantie van 5 of 10 jaar en ons eerlijke en snelle reparatiebeleid betekenen dat uw investeringen beschermd zijn en u onder de meeste omstandigheden niet in de steek zullen laten.

Ambulance

Waarom Victron Energy?

Hoe efficiëntie zich vertaalt in een grote kosten-batenverhouding.

Bij accu gebaseerde energiesystemen is efficiëntie altijd de sleutel tot een hoge mate van kosteneffectiviteit. Van onze ongelooflijk efficiënte SmartSolar Charge Controllers tot de manier waarop onze omvormers/laders kunnen zorgen voor een superefficiënt Energy Storage of zelfvoorzienend systeem, of hoe complete systemen worden geoptimaliseerd door onze GX-apparaten: met een Blue Power systeem kunt u er zeker van zijn dat over alle details is nagedacht en dat onze producten voldoen aan hun (efficiënte) specificaties. Dit, gecombineerd met onze reputatie voor extreme veerkracht en verwachte levenscycli, vertaalt zich in kosteneffectieve oplossingen, vooral in vergelijking met 'goedkopere' opties.

jaar garantie
Een Victron professional laat de VictronConnect app zien

Waarom Victron Energy?

Schone energie. Nieuwe bedrijven.

Door de aggregaten te vervangen door zonne-energie als primaire energiebron, wordt de stroomzekerheid verhoogd, het onderhoud verminderd en de totale energiekosten verlaagd tot een omslagpunt waar onafhankelijke energiesystemen een geheel nieuwe generatie bedrijfsmodellen mogelijk maken. Door duurzame stroom op grote schaal te leveren, liggen nieuwe zakelijke kansen binnen handbereik, zelfs op afgelegen locaties waar er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Viskwekerijen of hele fabrieken en resorts kunnen, waar nodig, worden gestart of omgebouwd. De positieve sociale en economische voordelen zijn groot en verstrekkend en met Victron Energy kunt u het allemaal van stroom voorzien.

Een Victron professional naast een auto met Victron apparatuur in de achterbak

Waarom Victron Energy?

Nood- en zelzelfvoorzienende systemen aangedreven door knowhow.

Ons wereldwijde netwerk van ±1000 goed opgeleide distributeurs, installateurs en servicepartners staat altijd klaar om te helpen. Van voorraadadvies, installatieadviezen, nazorg en technische ondersteuning. Met het Victron Energy team, hun partners en levendige gemeenschap kunt u er altijd zeker van zijn dat de kracht van knowhow aan uw zijde staat.

Dankzij de feedback, kennisdeling en gegevens van klanten, blijven we voortdurend innoveren. We worden aangedreven door knowhow, wat ervoor zorgt dat wij en onze gebruikers kunnen blijven voortbestaan, wat resulteert een gemoedsrust voor zelfvoorziening in de komende jaren.

Maak kennis met onze commununity Zie hoe we gemoedsrust creëren met een zelfvoorzienend systeem
Motor aangedreven door
Pijl symbool
Maak verbinding met onze
knowhow over zelfvoorziening Bezoek ons nieuwsblog

Uw browser lijkt de nieuwste technologieën, om deze sectie correct te zien, niet te ondersteunen; overweeg het gebruik van een moderne browser.

Compatibiliteit met accu's

Bekijk welke beheerde accu's naadloos kunnen worden geïntegreerd

Download onze brochure zelfvoorzienende, nood- en eilandsystemen
Download icon
Energieopslagsysteem

Bekijk onze ESS ontwerp- en installatiehandleiding

Meer weergeven Carret icon
Robuuste omvormer/acculader

MultiPlus-II GX omvormer/acculader met ingebouwde connectiviteit

Technische informatie

Zorg voor een goede bedrading met Wiring Unlimited

Systeemplanner-tool

Bereken ruwweg de grootte van de zonnepanelen, accu en omvormer.

SmartSolar MPPT RS 48 V

Onze nieuwste MPPT met hoogspanning voor grote zonnepanelen is een herdefiniëring van MPPT-zonneladers.

Voorbeeld oplossingen van onze partners

Bezoek ons nieuwsblog

Vraag uw plaatselijke Victron Energy-leverancier

Heeft u een vraag over een product, of wilt u een systeem op locatie laten installeren? Uw plaatselijk Victron-leverancier is opgeleid om uw exacte behoeften om te zetten in robuuste oplossingen.

Vertrouw op onze wereldwijde service

Dankzij de hulp van een zorgvuldig geselecteerd en goed opgeleid wereldwijd netwerk van geautoriseerde leveranciers, kunnen onze klanten rekenen op een snelle service en ons grote, wereldwijde reparatienetwerk dekt zelfs de meest afgelegen gebieden met een snelle service.